info@lesbocode.nl

Lesbo-CodeLogo lesbocode

Voor 40+ vrouwen die van vrouwen houden
Wekelijkse eetSalon op donderdag
Koffie op donderdag in Nieuw-West
Film, dansen en samen eten op de 3e zondag van de maand

- Interview
Inschrijven voor de NIEUWSBRIEF
interview

NIEUWS

   - Eetsalon Zuid
   - Koffie Nieuw-West
   - Film en dans
   - Facebook en Twitter
 
   - Tussen homo- en
       vrouwenemancipatie
  - Akantis
  - Interview Westerpost
  - VN vertegenwoordigster
      LBTI-vrouwen
  - Lesbisch dochtertje
  - Genderbende  
  - Roze Monument
 
  - Emancipatienota
  - Speerpunt 5
  - ServicePunt Em.
  - WOUW
 

Interview met de initiatiefnemers in de Westerpost, het veelgelezen buurtblad in Nieuw-West, vanwege het opzetten van de koffie-ochtenden in Vrouw & Vaart in Nieuw-West, 14 november 2012.

Zichtbaar. In elke wijk een Lesbo-Code, dat is het streven. Na Zuid is nu Nieuw-West aan de beurt, waar op uitnodiging van Vrouw en Vaart donderdag 22 november de eerste koffieochtend van start gaat voor lesbische 40+ vrouwen.

-----------------------------------------------------------------------------------
Interview in de Westerpost van woensdag 14 november 2012
 
Hét Weekkrant van het stadsdeel Nieuw-West

De Lesbo-Code

'Dit past goed in Nieuw-West!'

Nieuw-West – Het klinkt spannend: de Lesbo-Code. Het is heel simpel: wekelijks koffie drinken, gezellig samenzijn, af en toe een film samen kijken. In Zuid zijn de regelmatige bijeenkomsten voor lesbische vrouwen boven de veertig jaar al van start gegaan. Ook Nieuw-West kent binnenkort een Lesbo-Code, bij Vrouw en Vaart. Marjan Nieuwenhuis (65) en Madelien Krips (71) stonden aan de basis van deze ‘gezelligheid om de hoek’.

door Shirley Brandeis

De agenda onder de noemer ‘Gay’ in de zaterdagbijlage van Het Parool laat het zien. Genoeg te doen voor homo’s, maar de groep ‘lesbisch 40-plus’ komt er bekaaid af. Het is ook wel een ‘onzichtbare’ groep, vertellen Marjan en Madelien. Ze laten weinig van zich horen en organiseren weinig voor zichzelf. Hebben weinig sociale contacten en hebben moeite om hun huis uit te komen. Uit onderzoek blijkt ook nog eens dat de 40+ers aanzienlijk meer lichamelijke en psychische klachten hebben dan heterovrouwen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de gemeente aan de bel heeft getrokken. Het is nu een jaar geleden dat de gemeente haar emancipatienota uitbracht met vijf speerpunten om achterstanden van vrouwen op verschillende gebieden in te lopen. Eén van die punten is ‘Zichtbaarheid van Lesbische vrouwen’. Een kleine startsubsidie kwam richting de Lesbo-Code. 

Over de drempel

Of de Pink Postcodeborrels niet voldoen? Marjan: “Daar blijken vooral toch mannen op af te komen. Die minderheid van vrouwen moedigt niet echt aan om te komen.” En nu dus de Lesbo-Code – inclusief telefooncirkel om menigeen bij slecht weer of met drempelvrees te motiveren – die in Zuid op de wekelijkse dinsdagochtend inmiddels een vaste groep vrouwen kent, regelmatig aangevuld met nieuwe nieuwsgierigen. Marjan: “We begonnen om de hoek van waar we wonen. Een wijk met veel alleenstaande oudere lesbische vrouwen. We kregen gratis onderdak in de Willem de Zwijgerkerk om de koffieochtend op te zetten. De grootste moeilijkheid is vooral om vrouwen over de drempel te krijgen.”

Maandelijks organiseren we op de zondagmiddag een film met een etentje, waarbij iedereen wat te eten meeneemt. Madelien: “We hebben de laatste keer Albert Nobbs, een film met Glenn Close die in de 19e eeuw in Ierland speelt, gekeken. Over een butler die eigenlijk een vrouw is, maar dat geheim houdt. Lesbisch zijn was toen nog strafbaar”

Zichtbaar

In elke wijk een Lesbo-Code, dat is het streven. Na Zuid is nu Nieuw-West aan de beurt, waar op uitnodiging van Vrouw en Vaart donderdag 22 november de eerste koffieochtend van start gaat voor lesbische 40+ vrouwen.

Wie zullen daar komen? Zijn er in Nieuw-West extra belemmeringen?
In de pers wordt er namelijk vooral aandacht geschonken aan de allochtone bewoners. En dat deze bewoners extra problemen hebben met homoseksualiteit.
Maar wat blijkt het geval? Via onze contacten en de website van het stadsdeel wordt duidelijk dat er al enkele jaren veel op homo gebied gebeurt. Er zijn bijeenkomsten met de titel ‘Jezelf kunnen zijn in Nieuw-West’, Vrouw en Vaart is een dialoog onder migranten vrouwen aangegaan, er staan grote panelen van de Pride Photo Award op het Osdorpplein en het is stadsdeelbeleid om sociale acceptatie te verbeteren. Daarnaast blijkt er nog een grote groep autochtone en westerse allochtone bewoners te wonen, namelijk 66 procent van de 40+ers!
Marjan: “De Lesbo-Code past dus wonderwel goed in Nieuw-West. Ik hoop dat vrouwen komen, van welke nationaliteit dan ook. Dat ze durven te komen. Wij moeten onszelf gewoon zichtbaar maken.” 

Donderdag 22 november is de eerste koffie-ochtend van 10.30 tot 12.00 uur bij Vrouw en Vaart aan de President Allendelaan 733, voor lesbische 40+-vrouwen. Tel. 020410045.  

                       
         Madelien Krips en Marjan Nieuwenhuis – gewoon zichtbaar
 

Deel deze pagina: facebook twitter

naar boven