info@lesbocode.nl

Lesbo-CodeLogo lesbocode

Voor 40+ vrouwen die van vrouwen houden
Wekelijkse eetSalon op donderdag
Koffie op donderdag in Nieuw-West
Film, dansen en samen eten op de 3e zondag van de maand

Poticonen > - Ann Lister
Inschrijven voor de NIEUWSBRIEF
anne-lister

NIEUWS

   - Eetsalon Zuid
   - Koffie Nieuw-West
   - Film en dans
   - Facebook en Twitter
 
   - Tussen homo- en
       vrouwenemancipatie
  - Akantis
  - Interview Westerpost
  - VN vertegenwoordigster
      LBTI-vrouwen
  - Lesbisch dochtertje
  - Genderbende  
  - Roze Monument
 
  - Emancipatienota
  - Speerpunt 5
  - ServicePunt Em.
  - WOUW
 
Het lesbische leven begin 1800
 

Een inleiding en fragmenten uit het werk van Ann Lister 

Naar aanleiding van de film 'The Secret Diaries of Miss Ann Lister', die we 2 juni 2013 bij de lesbo-Code hebben gedraaid, komt Joke Weenink vertellen over Ann Lister (1791 – 1840) en haar lesbische relaties. Waarom is Anne Lister nog altijd een intrigerende vrouw, die velen bezighoud?

Ze was een gepassioneerde vrouw uit de gegoede klasse van landeigenaren in Yorkshire, Engeland, die vele jaren dagelijks een dagboek bijhield. Over haar lesbische gevoelens en ervaringen schreef ze in geheimschrift, waarvan de code uiteindelijk begin 20ste eeuw is gekraakt, maar pas veel later algemeen is vrijgegeven. De eerste ongecensureerde selecties uit haar dagboeken zijn sedert1988 in Engeland in boekvorm verschenen, waarop veel andere publicaties volgden in boeken en tijdschriften.

Joke houdt zich al een aantal jaren bezig met het dagboek en leven van Anne Lister en haar tijd (net vóór de Victoriaanse periode). Hoe was het leven van lesbische vrouwen rond 1830? Konden ze openlijk een liefdesverhouding aangaan en samenleven? Hoe konden ze elkaar ontmoeten? Hoe geaccepteerd waren lesbische relaties?


Ann Lister heeft er in haar dagboek uitgebreid verslag van gedaan. Daarom zal de lezing vooral háár verhaal zijn en zo veel mogelijk in haar eigen woorden en stemmingen: de ene keer vol humor, de andere keer wanhopig en soms allebei. De voorgelezen fragmenten zijn vertaald in het Nederlands. Was die periode in de geschiedenis gunstiger voor lesbische vrouwen dan het heden? Het is een discussie waard. De Engelse boeken van en over haar zullen te koop zijn.  

----------------------------------------------------------------
 
Meer info over de film 'THE SECRET DIARIES OF MISS ANN LISTER' 

Deze film onthult een verrassende kant van de wereld die we kennen van Jane Austen en de Brontës. The Secret Diaries laat het gepassioneerde en waargebeurde leven van Ann Lister zien, de allereerste vrouw in Engeland die openlijk op vrouwen viel. ‘I was not born to live alone. I must have someone with me and in loving and in being loved, I could be happy’. 

Het verhaal speelt in Yorkshire, eind 19de eeuw. De rijke Anne Lister, een landeigenares, een vrouwelijke industrieel en reizigster, leidt een verborgen en geheim leven: op haar landgoed tart ze sociale conventies, want ze woont er stiekem samen met haar minnares Mariana.

Haar familie, die het liefst wil dat ze trouwt, weet niets van Annes geaardheid. Daarom schrijft Ann haar leven in codetaal op in haar dagboeken. Waarin ze gedetailleerd en openlijk over haar leven en liefdes schrijft.

Juist als Ann en Mariana’s geheime en ongeoorloofde relatie naar buiten dreigt te komen, kiest Mariana ervoor de oudere maar rijke Charles moet trouwen. Ann is ten einde raad en is genoodzaakt elders te zoeken naar de passie die ze ontbeert.....

The Secret Diaries of Miss Ann Lister is gebaseerd op de ware dagboeken van Ann Lister.

Regie James Kent, met Maxine Peake en Anna Madeley, Engels, Nederlands ondertiteld, 91 min

 

Deel deze pagina: facebook twitter

naar boven