info@lesbocode.nl

Lesbo-CodeLogo lesbocode

Voor 40+ vrouwen die van vrouwen houden
Wekelijkse eetSalon op donderdag
Koffie op donderdag in Nieuw-West
Film, dansen en samen eten op de 3e zondag van de maand

Brieven > - Roze Filmdagen
Inschrijven voor de NIEUWSBRIEF
roze-filmdagen

NIEUWS

   - Eetsalon Zuid
   - Koffie Nieuw-West
   - Film en dans
   - Facebook en Twitter
 
   - Tussen homo- en
       vrouwenemancipatie
  - Akantis
  - Interview Westerpost
  - VN vertegenwoordigster
      LBTI-vrouwen
  - Lesbisch dochtertje
  - Genderbende  
  - Roze Monument
 
  - Emancipatienota
  - Speerpunt 5
  - ServicePunt Em.
  - WOUW
 

 

ROZE FILMDAGEN
Verslag van een e-mail discussie met het Roze filmdagen team, oktober 2013
 
En weer vallen vrouwen buiten de boot bij de keuze van een jury.
Ditmaal bij het kiezen van een script voor een korte film op de Roze Filmdagen 2014.
 
Wat ging eraan vooraf.
Op 18 juli 2013 kwam er een mail binnen dat er ideeën werden gezocht voor een korte film, die op het Roze filmfestival in maart 2014 gelanceerd wordt. Dit script moet op 1 augustus binnen zijn, dus twee weken de tijd om het script te bedenken, op papier te zetten, een begroting te maken en medewerkers te zoeken. En dat midden in de vakantie.
Deze film wordt gesubsidieerd door het Roze Filmfestival en gaat na de première naar verschillende festivals wereldwijd. Daarnaast wordt de film voor distributie aangeboden als voorfilm in bioscopen, televisie en voor educatieve doeleinden op scholen.
Op de website wordt geen openheid gegeven over hoeveel scripts er zijn ingeleverd en wie er in de jury zaten.
 
Vanwege een ‘bedel’brief hebben we een reactie gegeven over hoe e.e.a. gegaan is en wat dat betekent voor vrouwen.
__________________

 
18 oktober, 15:04 uur
 
Beste filmliefheb(st)er,
 
De Roze Filmdagen | Amsterdam Gay & Lesbian Film Festival is voor het eerst bezig met de productie van een eigen korte film. Dat doen we omdat we het belangrijk vinden de productie van 'roze films' in Nederland te stimuleren.
 
Uit een competitie voor veelbelovende filmmakers hebben we "Over de drempel" geselecteerd als de beste inzending van de korte film competitie.
In maart volgend jaar gaat deze film tijdens ons festival in première.
 
Dat kan echter niet zonder jouw hulp! Omdat je een trouwe supporter bent van het festival, schrijven we je met een verzoek voor Crowdfunding.
Hiermee kan je een bijdrage leveren aan een mooie korte film productie, die wellicht ook fiscaal aantrekkelijk voor je kan zijn.
 
In bijgevoegd document kan je alle mogelijkheden - van donateur- tot coproducent!- nog eens rustig nalezen.
Voor meer vragen kan je terecht bij kortefilm@rozefilmdagen.nl
 
Roze Filmdagen-team
_________________________

18 oktober 13, 16.44 uur
 
Hallo Dennis en het Roze Filmdagen team,

Wat een leuk initiatief.
Jammer dat jullie er niet voor gekozen hebben dat er én een homofilm wordt gemaakt, én een lesbische film. Er zijn immers al veel meer homofilms dan lesbische films en ... je hebt dan meer kans op donaties.

Met vriendelijke groet,
Marjan Nieuwenhuis
______________________

18 oktober 13, 18.14 uur

Beste Marjan,

Dank voor je reactie op onze oproep. We begrijpen deze en willen daarom graag nog wat verduidelijken.

Het kost ontzettend veel tijd om een korte film te produceren en daarnaast in basis te financieren. Ondanks dat er heel veel liefdewerk door cast en crew in de film gaat zitten blijft er toch een basisbedrag over om de film te realiseren. Dat bedrag is lastig, en zeker in deze tijd, bijeen te sprokkelen. Dus twee films is vooralsnog niet haalbaar, qua financiën niet, maar ook qua concentratie die een dergelijk project vereist.
De keuze voor de 'homo'film heeft te maken met het simpele feit dat deze volgens de selectiecommissie, die gekozen heeft uit de inzendingen naar aanleiding van de scenariowedstrijd, het meest kans van slagen heeft.
Zeker binnen het beperkte tijd die er rest om de film maart 2014 in première te laten gaan.

We hopen dat het stimuleren en produceren van Nederlandse LGBT-films een traditie wordt binnen de Roze Filmdagen en dat in de toekomst ook 'lesbische' films het levenslicht zullen zien.

Met vriendelijke groet,
Roze Filmdagen-team
_________________________

 
20 oktober 13, 17.23 uur 

Beste Roze Filmdagen-team,

Bedankt voor jullie antwoord. 
En ja, ik begrijp heel goed het vele werk wat bij julie initiatief komt kijken ......, en de keuzes die jullie maken vanwege de korte tijd die er nog rest. 
En dan weer iemand die kritisch is, niet leuk. 

Maar misschien kunnen jullie ook de irritatie begrijpen die als eerste boven komt omdat jullie er niet voor gekozen hebben om zowel de homo als lesbische korte film te promoten. Zo'n opzet neemt meer tijd in beslag, maar stelt wel beide 'partijen' in een gelijke positie. 
En een bijkomende vraag bij jullie keuze van het script is natuurlijk ook van wie zat er in de selectiecommissie. Het is al vele jaren bekend dat het werk dat mannen inleveren over het algemeen hoger gewaardeerd wordt dan het werk van vrouwen!

De laatste tijd komt er meer aandacht voor de onzichtbaarheid van lesbische vrouwen, op allerlei gebied. Het is zelfs een van de vijf speerpunten in het emancipatiebeleid van de gemeente Amsterdam. 
Omdat vrouwen in allerlei jury's meestal het onderspit delven, kaart ik dit aan. Want de eer en het prijzengeld komt zo voornamelijk bij mannen terecht.
Zo ook jullie voorstel: al het werk om het geld bij elkaar te sprokkelen, de première, de publiciteit, de aandacht gaat nu naar mannen. 
Zelfs geen voorstel om voor volgend jaar een korte vrouwenfilm te promoten. 
Een gemiste kans om vrouwen gelijke kansen te geven, 

Dit is het even.
Met vriendelijke groet,
Marjan Nieuwenhuis
________________________________
 

21 oktober 13, 8.48 uur
 
Beste Marjan,

We begrijpen je kritiek. Het valt niet altijd mee om de vrouwen en de mannen onder een festival naam samen te brengen en dan hebben we het nog niet eens over alle subculturen die zich, ook al doen we ons best, zich snel ondervertegenwoordigd zien.
We hopen dat je van ons aan neemt dat we zelfs erg ons best hebben gedaan om 'niet mannen'-filmidee’ voorrang te geven, maar we hebben van meet af aan onze focus bovenal gelegd op de kwaliteit van het verhaal en de haalbaarheid van de productie.

We proberen als festival de lat hoog te leggen als het gaat om de keuzes van de films die we vertonen. Dus als we zelf een film gaan produceren vinden we dat die kwaliteit ook hoog moet zijn en daarom doen we ons best dat te bereiken. De kwaliteitsnorm is wat ons betreft niet discriminerend wat betreft de sekse insteek.

Overigens hebben we een aantal jaren geleden een speciaal project gehad wat exclusief voor 5 lesbische filmmaaksters die met een kleine bijdrage financieel gesteund werden om een hun film te maken. Helaas kon het project geen vervolg krijgen geen

Met vriendelijke groet,
Roze Filmdagen-team
_____________________


22 oktober 13, 10.13 uur
 
Hallo Roze Filmdagen-team, 
Goed om te lezen dat er in het verleden enkele lesbische films zijn medefinancierd, dat wist ik niet. 
Misschien iets om dat in de PR te vermelden, of, nog beter, deze films nogmaals te draaien? 
Of anders de films en de maaksters vermelden, zodat we ze nog eens kunnen draaien? 
Ik ben er wel nieuwsgierig naar. 

Ja, al die verschillende subculturen, het is lastig, en het zal lastig blijven om het iedereen naar de zin te maken. Maar vrouwen zijn geen subcultuur, dit even terzijde. 

Het streven naar een hoge kwaliteit is een nobel, maar subjectief streven. Want wie zal dat bepalen? 
Het script dat jullie hebben uitgekozen ziet er intrigerend uit en ik ben wel benieuwd naar de uitwerking ervan. Het eindresultaat telt, en van te voren weet je nooit hoe e.e.a. zal uitpakken. Dat is afwachten.

Dit is het even,
Ik wens jullie veel succes toe het het vele werk, 

Met hartelijke groet,
Marjan Nieuwenhuis

 

Deel deze pagina: facebook twitter

naar boven